Gedragstherapie

Gedragstherapie en begeleiding bij de hond

Gedragstherapie is bedoeld voor honden die bijvoorbeeld (zwaar) getraumatiseerd zijn. En voor honden die dusdanige problemen hebben, zoals het uitvallen naar andere honden; Het vertonen van agressie of angst, waarbij het de eigenaar bijvoorbeeld moeite kost om met de hond te gaan wandelen. Deze honden kunnen door een hondenschool of dierenarts worden doorverwezen naar een gedragsdeskundige of therapeut. En zo kan het zijn dat u dan ook bij mij terecht komt.

Gesprek en Consult

Door middel van een gesprek/consult en observatie bekijk ik waar en hoe ik u verder kan helpen, met uw hond. Aan de hand van het consult gaan we een behandelplan opstellen en geef ik u advies en tips om met uw hond aan de slag te gaan. We starten met gedragstherapie voor uw hond. Zodat u en uw hond weer samen de balans zullen vinden voor een goede band. Ik ga u en uw hond 1 op 1 begeleiden en helpen om de problemen met uw hond op te lossen of beheersbaar te maken. Hiervoor maken we wekelijks een afspraak en krijgt u opdrachten waar u samen met uw hond mee aan de slag gaat. Buiten de les om kunt u altijd contact met mij opnemen wanneer problemen zich voordoen. In sommige situaties kan het zijn dat er andere honden ingezet moeten worden om een specifiek probleem op te lossen. Dit wordt in scène gezet door gebruik van 1 van mijn eigen honden. Ook kan het nodig zijn dat er extra hulpmiddelen ingezet moeten worden om u optimaal te begeleiden.

Uur per les

We gaan per gedragstherapie les ongeveer een uur aan de slag. Soms kan het zelfs nodig zijn dat uw hond even in een andere omgeving moet worden opgevangen. Zodat ik daar intern, intensief, middels gedragstherapie met de hond aan de slag kan. Dit is ook mogelijk en kan in overleg met de eigenaar worden gerealiseerd. Denk hierbij aan roedelopname of aan zodanig probleemgedrag dat de hond in zijn eigen omgeving niet handelbaar is door verschillende oorzaken. Uw hond kan dan intern worden getraind doormiddel van honden, totdat hij weer naar huis kan en daar onder begeleiding verder kan worden geholpen, samen met de eigenaar. Doordat de hond intern wordt opgenomen, kan er dagelijks middels gedragstherapie met de hond gewerkt worden.

Uitzonderlijke situaties

Heel af en toe kan het voorkomen dat de problemen zo intens zijn dat een eigenaar afziet om de hond te houden en er afstand van wil of moet doen. Ik kan daarbij mijn hulp aanbieden om voor de hond een nieuw adres en een geschikte eigenaar te vinden om hem te herplaatsen. U kunt hier bijvoorbeeld denken aan een stuk vertrouwen wat tussen de hond en eigenaar verdwenen is, waardoor de problemen dusdanig zijn opgelopen, dat het beter is om afstand te doen. Maar in de meeste gevallen is het mogelijk om via gedragstherapie de problemen aan te pakken,